beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Żeberka wieprzowe duszone w  kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Żeberka wieprzowe duszone w  kapuście

Składniki:

Żeberka wieprzowe duszone w  kapuście

 

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe duszone w  kapuście
Kapustę odcisnąć, aby nie była zbyt kwaśna, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i  postawić na ogniu. W międzyczasie opłukać żeberka, osuszyć, natrzeć solą i  pieprzem, przełożyć na suchą patelnię i  obsmażyć. Żeberka przełożyć do kapusty. Podsmażyć lekko na tłuszczu pokrojoną w  plasterki cebulę i  dodać ją do mięsa razem ze śliwkami i  liściem laurowym. Dusić pod przykryciem w  temp. ok. 160 stopni przez ok. 50 min, aż mięso i  kapusta zrobią się miękkie. Wówczas dodać do mięsa zasmażkę z  mąki i  tłuszczu, wymieszać i  zagotować. Podawać gorące, najlepiej z  ziemniaczkami.