pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Żeberka winogronowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

żeberka o smaku winogron

Żeberka winogronowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka winogronowe

 

  • żeberka wieprzowe 1 kg
  • sól do smaku
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • pieprz ziołowy
  • wino domowe gronowe 200ml
  • smalec 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Żeberka winogronowe
Żeberka wieprzowe z jednej strony nacieram solą i przyprawą do mięsa, z drugiej pieprzem ziołowym. Odstawiam na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozpuszczam smalec. Na gorący kładę żeberka. Na dużym ogniu rumienię z dwóch stron. Następnie ogień zmniejszam i wlewam wino domowe winogronowe. Przykrywam i na niewielkim ogniu duszę żeberka około 45-60 minut. Usmażone żeberka wyjmuje. W razie potrzeby odparowuje jeszcze część sosu (wina) i zagęszczam go mąką. Podaję z ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach. Smacznego.
Żeberka winogronowe
Płaty żeberek nacieram z jednej storny solą i przyprawą do mięsa
Żeberka winogronowe
Żeberka obsmażam na dwóch stron z dwóch stron na dużym ogniu
Żeberka winogronowe
Następnie dolewam wino domowe czerwone i duszę pod przykryciem
Żeberka winogronowe
Propozycja podania żeberek z sosem oraz ziemniaczkami