Żeberka wykwintne

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Żeberka podzielić na niewielkie porcje, ułożyć w garnku, zalać wiśniówką i

Żeberka wykwintne

Składniki:

Żeberka wykwintne

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • szklanka wiśniówki
  • 4 łyżki przyprawy do zup
  • 1/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Żeberka wykwintne
Żeberka podzielić na niewielkie porcje, ułożyć w garnku, zalać wiśniówką i przyprawą do zup wymieszaną z cukrem. Potrawę przykryć szczelnie pokrywą i wstawić do większego naczynia z gorącą wodą tak, aby garnek z żeberkami był zanurzony w niej do polowy. Gotować na bardzo małym ogniu około 4 godz. pilnując, aby oba garnki były szczelnie przykryte, a wrzenie wody nie ustawało. Podawać z ryżem na sypko i surówka. Ala Staszowska