renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Żeberka z aronią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Żeberka wieprzowe marynowane z aronia i miodem. Pyszna propozycja na obiad niedzielny. Polecam ciekawy smak.

Żeberka z aronią

Składniki:

Żeberka z aronią

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 200 gram aronii
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki papryki mielonej wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula

Sposób przygotowania:

Żeberka z aronią

Etap 1

Żeberka z aronią
Aronię rozgnieść w miseczce, wymieszać z miodem.

Aronię rozgnieść w miseczce, wymieszać z miodem.

Etap 2

Żeberka z aronią
Następnie dodać tymianek, paprykę, sos sojowy, sól i pieprz.

Następnie dodać tymianek, paprykę, sos sojowy, sól i pieprz, wymieszać.

Etap 3

Żeberka z aronią
Żeberka pokroić na małe kawałki i zamarynować.

Żeberka pokroić na małe kawałki i zamarynować w przygotowanej marynacie przez min. 12 godzin.

Etap 4

Żeberka z aronią
Po tym czasie żeberka lekko zrumienić na patelni.

Po tym czasie żeberka lekko zrumienić na patelni, dodać pokrojona cebulę.

Etap 5

Żeberka z aronią
Przełożyć do naczynia do zapiekania, piec w 180 stopniach w piekarniku przez ok. 1 godzinę.

Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania, piec w 180 stopniach w piekarniku przez ok. 1 godzinę.