Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Żeberka z grzybową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wieprzowe żeberka w marynacie z suszonymi, posiekanymi grzybami, a następnie duszone do miękkości z dodatkiem pokrojonej w piórka cebuli.

Żeberka z grzybową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka z grzybową nutą

 

  • 80 dkg żeberek wieprzowych
  • 1,5 łyżki przyprawy karkówka klasyczna
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka drobiowej przyprawy uniwersalnej
  • 1 kostka bulionu z grzybami leśnymi
  • 1/2 garści suszonych grzybów
  • 4 łyżki oleju do marynaty
  • olej do smażenia
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Żeberka z grzybową nutą
Żeberka podzielić na porcje. Grzyby suszone grubo posiekać, dodać do mięsa. Dodać też do niego wszystkie przyprawy, rozkruszoną kostkę grzybową i 4 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać i odłożyć na 2 godziny do lodówki. Zamarynowane mięso zrumienić w brytfannie na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić ją. Do mięsa z cebulą wlać 2 szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godziny. W razie potrzeby dolewać więcej wody. Sos zagęścić pszenną mąką wymieszaną z zimną wodą.
Żeberka z grzybową nutą
Podzielone na porcje mięso pokryte przyprawami i olejem.
Żeberka z grzybową nutą
Zamarynowane mięso zrumienione na rozgrzanym oleju.
Żeberka z grzybową nutą
Pokrojona w piórka cebula dodana do zrumienionego mięsa.
Żeberka z grzybową nutą
Mięso z cebulą zalane dwiema szklankami wody.