Sposób przygotowania:
Żeberka z ,, kurnej chaty „
Żeberka pokroić na małe kawałki . Przygotować marynatę z połowy oleju , miodu , musztardy, majeranku ,kminku, powidełek głogowych , wódki , soli . Natrzeć dobrze mięso .Dołożyć do mięsa jałowiec , rozmaryn , lubczyk i marynatę i zostawić zakryte w lodówce na 24 godziny. Grzyby namoczyć w letniej wodzie ( ok. 1/2 szklanki ) na pół godziny . Na patelni rozgrzać resztę oleju . Włożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Dorzucić rozmaryn. Cebulę pokroić w piórka i dorzucić koło mięsa. Zeszklić. Przełożyć mięso z cebulą do garnka- dodać jałowiec, grzyby razem z wodą w której się moczyły ( jeśli są to całe kapelusze to pokroić w paseczki ) .Zalać wodą ( 3,5 szklanki razem z wodą od grzybów ) i doprowadzić do wrzenia . Gotować 1,5 godziny na małym gazie ( końcówka przy uchylonej pokrywce ). Doprawić sos do smaku .Zagotować.Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i ogórkiem kiszonym lub konserwowym.
* Wszystkie składniki występują na terenie naszego kraju od zawsze i były w zasięgu ręki .Suszone owoce ( dzikie lub udomowione), grzyby , zioła , przyprawy z lasu , miód, mięso , olej . Nie trzeba importowanych przypraw by przygotować pyszne i doskonale doprawione danie.
* Wszystkie składniki występują na terenie naszego kraju od zawsze i były w zasięgu ręki .Suszone owoce ( dzikie lub udomowione), grzyby , zioła , przyprawy z lasu , miód, mięso , olej . Nie trzeba importowanych przypraw by przygotować pyszne i doskonale doprawione danie.
** Sosu nie trzeba zagęszczać bo rozgotowana cebula , śliwki , grzyby i gruszki dostatecznie go zagęszczają.
*** Proponuję przed podaniem usunąć rozmaryn i ,,kulki" jałowca . Trochę to żmudne ale potem wygodniej się je. Śliwki kroję i zostawiam w sosie - gruszki wyjada kto ma na nie ochotę.