Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Żeberka z ,, kurnej chaty „

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami.

Żeberka z ,, kurnej chaty „ Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka z ,, kurnej chaty „

 

  • 1 kg chudych żeberek
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka powidełek z głogu , dzikiej róży lub dzikich wiśni ( lub kilka suszonych owoców namoczonych )
  • 4 wędzone śliwki
  • 2 suszone gruszki
  • 8 kapeluszy grzybów suszonych ( lub odpowiednio krajanki )
  • 4 cebule
  • kilka gałązek lubczyku
  • 1 łyżka wódki Żubrówki ( Ginu lub czystej )
  • ½ łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z ,, kurnej chaty „
Żeberka pokroić na małe kawałki . Przygotować marynatę z połowy oleju , miodu , musztardy, majeranku ,kminku, powidełek głogowych , wódki , soli . Natrzeć dobrze mięso .Dołożyć do mięsa jałowiec , rozmaryn , lubczyk i marynatę i zostawić zakryte w lodówce na 24 godziny. Grzyby namoczyć w letniej wodzie ( ok. 1/2 szklanki ) na pół godziny . Na patelni rozgrzać resztę oleju . Włożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Dorzucić rozmaryn. Cebulę pokroić w piórka i dorzucić koło mięsa. Zeszklić. Przełożyć mięso z cebulą do garnka- dodać jałowiec, grzyby razem z wodą w której się moczyły ( jeśli są to całe kapelusze to pokroić w paseczki ) .Zalać wodą ( 3,5 szklanki razem z wodą od grzybów ) i doprowadzić do wrzenia . Gotować 1,5 godziny na małym gazie ( końcówka przy uchylonej pokrywce ). Doprawić sos do smaku .Zagotować.Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i ogórkiem kiszonym lub konserwowym.



* Wszystkie składniki występują na terenie naszego kraju od zawsze i były w zasięgu ręki .Suszone owoce ( dzikie lub udomowione), grzyby , zioła , przyprawy z lasu , miód, mięso , olej . Nie trzeba importowanych przypraw by przygotować pyszne i doskonale doprawione danie.



** Sosu nie trzeba zagęszczać bo rozgotowana cebula , śliwki , grzyby i gruszki dostatecznie go zagęszczają.


*** Proponuję przed podaniem usunąć rozmaryn i ,,kulki" jałowca . Trochę to żmudne ale potem wygodniej się je. Śliwki kroję i zostawiam w sosie - gruszki wyjada kto ma na nie ochotę.

Żeberka z ,, kurnej chaty „
Chude żeberka -paski pokroić na kawałki ( po jednej kostce)
Żeberka z ,, kurnej chaty „
Przygotować marynatę i wetrzeć ja w mięso-odstawić w lodówce na 24 godziny
Żeberka z ,, kurnej chaty „
Obsmażyć żeberka na oleju razem z cebulą i rozmarynem
Żeberka z ,, kurnej chaty „
Zalać usmażone żeberka -cebulę i przyprawy i dusić do miękkości