Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 281]

Żeberka z pieczarkami i topinamburem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche, soczyste żeberka wieprzowe pieczone z pieczarkami oraz słonecznikiem bulwiastym czyli topinamburem. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami które przygotujemy wraz z mięsem lub z ziemniaczanym puree i sałatką ze świeżych warzyw.

Żeberka z pieczarkami i topinamburem

Składniki:

Żeberka z pieczarkami i topinamburem

 

  • 1,5 kg żeberek w pasku
  • 250 ml ketchupu
  • 50 g. musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka mieszanki ziół
  • 1 kg. pieczarek
  • 4 bulwy topinambura
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła 82%

Sposób przygotowania:

Żeberka z pieczarkami i topinamburem

ETAP 1:

Żeberka z pieczarkami i topinamburem

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Ketchup wymieszać z musztardą oraz przyprawami.

Zamarynować żeberka, odstawić na 2-3 h do lodówki, a najlepiej na noc.

ETAP 2:

Żeberka z pieczarkami i topinamburem

Pieczarki obrać, poprzekrawać na pół, obrane bulwy topinambura pokroić w plastry, cebulę w piórka.

Na dno naczynia żaroodpornego położyć masło, ułożyć warstwę warzyw, a następnie mięso.

Czynność powtarzać do wykończenia składników.

ETAP 3:

Żeberka z pieczarkami i topinamburem

Piec ok 90 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Podczas pieczenia mięso podlewać wytworzonym sosem.