krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Żeberka z pikantnymi sosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Żeberka z pikantnymi sosem

Składniki:

Żeberka z pikantnymi sosem

 

  • 1 kg chudych żeberek wieprzowych pół szklanki pikantnego keczupu ćwierć szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty sezamowej 4 łyżki sherry
  • 2 łyżki czystej wódki łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżka drobno usiekanego świeżego imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szklanka oleju do głębokiego
  • smażenia

Sposób przygotowania:

Żeberka z pikantnymi sosem
Pastę sezamową, sherry i 4 tyżki sosu sojowego doktadnie wymieszać. Umyte, osuszonei podzielone na porcje żeberka doktadnie nasmarować przygotowanym kremem, przykryć, wstawić do lodówki na 3-4 godz. Obrany czosnek pokroić na potówki, zrumienić na rozgrzanym oleju, po czym wyjąć, a na oleju smażyć partiami mięso na ztoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku, ułożyć na żaroodpornym półmisku i trzymać w cieple. Keczup dokładnie wymieszać z pozostałym sosem sojowym, imbirem, wódką i mąką ziemniaczaną, wlać do rondelka i gotować na niewielkim ogniu, mieszając, zalać mięso i na kilka minut wstawić do nagrzanego piekarnika. Podawać z ryżem lub makaronem sojowym i surówką.