justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Żeberkowy kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

mąż w kuchni, czyli mieszanka dwóch smaków, co z tego wyszło, całkiem niezłe danie

Żeberkowy kurczak

Składniki:

Żeberkowy kurczak

 

  • cały kurczak
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do żeberek z miodem Knorra
  • przyprawa do kurczaka złocista Knorra
  • 1/3 szkl. soku pomarańczowego
  • 4 łyż. miodu
  • 3 łyż. oleju

Sposób przygotowania:

Żeberkowy kurczak
Kurczaka dzielimy na porcje i posypujemy przyprawą do kurczaka. W miseczce rozrabiamy przyprawę do żeberek z olejem, miodem, odrobiną soli, pieprzu i z sokiem pomarańczowym. Marynatą zalewamy kawałki kurczaka. Należy dobrze wymieszać żeby każdy kawałek zamoczył się w marynacie. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Pieczemy na złoto z obu stron. Dobrze jest blachę do pieczenia posmarować olejem, żeby mięso nie przywarło.