IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Zebra biało - różowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne ciasto w formie pianki.

Zebra biało - różowa

Składniki:

Zebra biało - różowa

 

 

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

  • 1 cukier waniliowy

 

  • galaretki w zależnosci ile chcemy mieć kolorów ( u mnie truskawka i brzoskwinia)

 

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Zebra biało - różowa
Margarynę miksujemy z cukrem na puch a następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, całość dokładnie miksujemy, dodając jajka. Gotowe ciasto wykładamy na tortownicę wysmarowaną margaryną oraz posypana mąką. Pieczemy ok 25 min. w temp 180'C. Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i pozostawiamy do przestygnięcia. Jogurt naturalny miksujemy z laską wanilii a następnie rozdzielamy równo do galaretek. Każdą galaretkę dokładnie mieszamy, by się połączyło. Śmietanę ubijamy na sztywno a następnie tak samo jak jogurt dzielimy na równo do galaretek i mieszamy delikatnie. Na zimne ciasto wykładamy po 5 łyżek galaretki jednego koloru, na sam środek a następnie kolejne kolory nakładamy na wcześniej wylaną galaretkę. W ten sposób stworzymy zebrę. Tak postępujemy z pozostałą galaretką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 3-4h. Smacznego !!

Tagi:

jajko jajka