Sposób przygotowania:
Zebra wg Danusia19671
Białka oddzielić od żółtek.Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski. Następnie po jednej łyżce dodawać do piany, olej , mąkę i wodę delikatnie mieszać do wyczerpania składników. Masę podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Tortownicę natłuścić tłuszczem. Wykładać masę do tortownicy po 2 łyżki na przemian, raz jasna i ciemna. Powtarzać czynność do wyczerpania składników. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stop, przez 20 minut. Następnie podkręcić piekarnik do 180 stop. i piec jeszcze przez ok.30 minut. Ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.