marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Zebra z polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zeberka dobra na bioderka ; )

Zebra z polewą

Składniki:

Zebra z polewą

 

  • Po 20 dag mąki pszennej i krupczatki
  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • po 1/5 l oleju i wody mineralnej
  • po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i kakao
  • polewa jasna i ciemna,
  • wiśnie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zebra z polewą
Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier, następnie połączyć z żółtkami. Utrzeć z olejem, wodą, mąką i proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na 2 części. Jedną połowę masy wymieszać z kakao a drugą z 2 łyżeczkami mąki. Do formy kłaść łyżkami w to samo miejsce na przemian ciasto ciemne i jasne. Piec około 60 minut w pierniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C, udekorować polewą jasną i ciemną. Serdecznie zapraszam do przyrządzenia zeberki jest bardzo pyszna i szybka w przygotowaniu. Życzę Smacznego ; )

Tagi:

jajko jajka