alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Zemsta teściowej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Od dłuższego czasu "chodziło" za mną to ciasto. Po pierwsze zaintrygowała mnie nazwa choć nie do końca rozumiem skąd się wzięła a po drugie spodobały mi się kolorowe i różnorodne warstwy.

Zemsta teściowej

Składniki:

Zemsta teściowej

 

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Warstwa z galaretką:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 400 g wydrylowanych wiśni
  • 800 ml gorącej wody
  • Bita śmietana:
  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • Kruche z bezą:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 40 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Zemsta teściowej
Kruche ciasto: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne i pokrojone w kostkę masło. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Wyjąć z misy, zagnieść, uformować wałek i podzielić na dwie części. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć jedną część ciasta. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec na złoto około 25-30 minut.

Kruche z bezą: Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć drugą część ciasta. Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na ciasto, posypać na wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach około 25-30 minut.

Warstwa z galaretką: Galaretki rozmieszać w 800 ml przegotowanej wody. Odłożyć do schłodzenia. Do zimnej galaretki dodać wydrylowane wiśnie i odłożyć w zimne miejsce aż zacznie tężeć.

Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietany wlać rozpuszczoną ale letnią żelatynę i zmiksować.

Warstwy ciasta: Na kruche ciasto wylać tężejącą galaretkę z wiśniami i odłożyć do lodówki do stężenia, rozsmarować bitą śmietanę i położyć kruche ciasto z bezą. Żeby beza była chrupiąca (nie wilgotna) ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki.