Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto z wiśniami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo efektowne ciasto, które zachwyci kazdego

Ciasto z wiśniami i bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z wiśniami i bezą

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto kruche:
  • 25 dkg margaryny
  • 4 żółtka
  • 20 dkg cukru pudru
  • 30 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masa:
  • 1 budyń truskawkowy
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 l mleka
  • 1 kostka masła
  • Wiśnie:
  • 0,5 kg wiśni
  • 6 łyżek cukru zelującego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z wiśniami i bezą
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier nadal miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymeiszac i piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Przeciąć na pół. Ciasto kruche: Margarynę utrzeć z żółtkami. Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie przesitować mąke i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagnieść i piec w 180 stopniach na złoty kolor. Beza: Białka ubić na sztywna pianę. Gdy będzie już twarda dodać cukier i jeszcze kilka minut miksować. Pod koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Rozłożyc na blasze tak, aby beza miała nieregularny wierzch. Włożyc do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Piec ok. 40 minut. Po wyłaczeniu piekarnika zostawić w nim bezę do wystygnięcia. Masa: Budyń ugotowac na mleku. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać zimny budyń i cukier puder. Zmiksować. Wiśnie: Wiśnie umyć i wydrylować. Włożyć do garnka i trochę rozgotować. Wsypac cukier zelujący i jeszcze chwilę pogotować. Ostudzić. Przełożenie: biszkopt+masa+ciasto kruche+wisnie+biszkopt+masa+beza
Ciasto z wiśniami i bezą
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier nadal miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
Ciasto z wiśniami i bezą
Włożyc do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Piec ok. 40 minut.
Ciasto z wiśniami i bezą
Margarynę utrzeć z żółtkami. Dodac cukier puder i wymieszać. Następnie przesitować mąke i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagnieść i piec w 180 stopniach na złoty kolor.
Ciasto z wiśniami i bezą
Wiśnie umyć i wydrylować. Włożyć do garnka i trochę rozgotować. Wsypać cukier żelujący i jeszcze chwilę pogotować. Ostudzić.