Sposób przygotowania:
Ziarna chia i bakalie w domowym chlebku1.
Wsypać do miski mąkę krupczatkę i mąkę orkiszową, wymieszać łyzką.
2.
Suszone figi i morele pokroić na mniejsze części i dodać do mąki, znowu wymieszać.
3.
Dosypać słonecznika, ziarna chia oraz orzeszki piniowe, za każdym razem mieszać.
4.
Wsypać cukier biały, wymieszać łyżką.
5.
Wsypać sól kuchenną, znowu wymieszać.
6.
Świeże drożdże poskubać palcami i dodać do reszty składników. Za każdym razem mieszać.
7.
Na koniec wlać letnią wodę.
8.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
9.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek, pozostawić jeszcze na około 15 minut.
10.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
11.
Wystudzić chlebki na kratce.
12.
Smacznego !