Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gulasz wołowy ze złotym ziarnem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na obiad polecamy dzisiaj smaczny i kolorowy gulasz

Gulasz wołowy ze złotym ziarnem

Składniki:

Gulasz wołowy ze złotym ziarnem

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy ze złotym ziarnem
Mięso oczyścić z zewnętrznych błonek i pokroić w kostkę .Posypać mielonym pieprzem , skropić olejem i zostawić na 30 minut . Oprószyć mąką . Na dużej patelni rozgrzać olej ( 3 łyżki ) i masło .Obsmażyć lekko mięso tak by się zarumieniło i przełożyć do garnka . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować - przelać do mięsa .Dodać pokrojone drobno cebule , namoczone i pokrojone w paski grzyby, kostkę bulionową , liść laurowy , ziele angielskie .Zalać resztą wody ( w tym wodę z moczenia grzybów ).Dusić na małym gazie od 1,5-2 godzin ( czas zależy od jakości mięsa ) - tak by mięso było miękkie . Sos powinien być zagęszczony rozpadającą się cebulą i zredukowany do objętości ok 2 szklanek. Odsączyć kukurydzę ( odłożyć trochę do dekoracji ) i włożyć do gulaszu .Dusić kilka minut . Doprawić sos do smaku , solą , pieprzem i mieloną papryką .Zagęścić sos mąką ( ok. 2 łyżeczek rozrobionych w odrobinie zimnej wody ). Podałam z makaronem ryżowy ( Tagliatelle ) posypane dla dekoracji pokrojonym drobno miąższem pomidora ( bez pestek ) . Podpowiadam , ze robiąc gulasz warto robić go w większej ilości w podstawowej wersji , dzielić na porcje i mrozić , a potem łączyć z różnymi dodatkami ( fasola ziarnista, kukurydza, marchew, brukiew, pieczarki, fasola szparagowa ) podając różne jego odmiany dla urozmaicenia .