SUPERPRZEPIS

Zupa meksykańska z kurczakiem

  • luna19
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Zupa meksykańska z kurczakiem Więcej zdjęć (3)

Rozgrzewająca i smaczna zupka mexico

Składniki:

Zupa meksykańska z kurczakiem

 

  • 1 porcja rosołowa (kurczak)
  • 1 papryka czerwona (średnia)
  • pół cebuli
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 kukurydza
  • 1 pomidor
  • bazylia
  • czubrica czerwona
  • makaron drobny ok 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska z kurczakiem
Kolbę kukurydzy ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić i oderwać wszystkie ziarna. Porcję kurczaka wypłukać i zalać wodą ok 2 l. Nastawić na ogień. Dodać marchewkę i cebulę. Ugotować. Dodać do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę, pomidor drobno pokrojony bez skórki, oraz kukurydzę (jeśli była duża to ok 3/4) i gotować zupę do miękkości. Doprawić do smaku bazylią i szczyptą czubricy. Pod koniec wyjąć kurczaka, oddzielić mięso od kości i wrzucić do zupy. Dodać makaron i jeszcze chwilę pogotować. Posypać natką pietruszki.
Zupa meksykańska z kurczakiem
do zupy dodajemy kukurydzę z kolby ponieważ z puszki jest zbyt rozgotowana
Zupa meksykańska z kurczakiem
zupa na chłodne dni, lekko pikantna z makaronem i kukurydzą