Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Zielona frittata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie danie to szybki sposób na podbicie podniebienia dla odchudzających się :)

Zielona frittata Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielona frittata

 

Sposób przygotowania:

Zielona frittata
Szpinak wrzucamy do garnka razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i masłem. Na małym ogniu, czekamy aż szpinak się rozmrozi, często mieszając. Umytą cukinię kroimy na talarki 0,5 cm grubości. Gdy szpinak się rozmrozi przekładamy go na patelnię, dodajemy cukinię i groszek. Przyprawiamy. W tym czasie mieszamy jajka z mlekiem i posiekanym szczypiorkiem, również delikatnie przyprawiamy. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je mlekiem z jajkami i szczypiorkiem. Całość pieczemy ok.35 minut na 180 stopni. Gdy chcemy mieć pewność, że danie jest gotowe sprawdzamy łyżką czy potrawa nie jest w środku wodnista. Smacznego !
Zielona frittata
Po dodaniu masła i czosnku, czekamy aż szpinak się rozmrozi ...
Zielona frittata
Na patelni podsmażamy bez tłuszczu nasze zielone warzywa ...
Zielona frittata
Podsmażone warzywa zalewamy mieszanką mleczno - jajeczną ze szczypiorkiem ...