2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1485]

Zielona karpatka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Karpatka którą wszyscy znamy i lubimy, tym razem w wersji na zielono, zachwyci dorosłych i dzieci, do popołudniowej herbaty znakomita.

Zielona karpatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielona karpatka

 

Sposób przygotowania:

Zielona karpatka
Ciasto: margarynę przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy. Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając,aż do skończenia jajek,pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia oraz dodajemy zielony barwnik tyle aby uzyskać pożądany przez nas efekt i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 23/35 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku migdałowego.Kremem przekładamy placki studzimy. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto.
Zielona karpatka
z podanych składników gotujemy ciasto parzone na karpatkę
Zielona karpatka
miksujemy z jajkami oraz zielonym barwnikiem
Zielona karpatka
placki przekładamy kremem budyniowym.............
Zielona karpatka
na koniec dekorujemy karpatkę polewą i studzimy