nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Zielona lasagna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

dosyć czasochłonne danie, ale warto

Zielona lasagna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielona lasagna

 

  • 8 płatów makaronu lasagne
  • 1 ser cammembert
  • 2 małe cukinie
  • 2 opakowania świeżego szpinaku
  • kilka łyżek oleju
  • sól pieprz
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść tartego parmezanu
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Zielona lasagna
Makaron wrzucamy do wrzącej wody (posolonej z łyżką oleju). Wkładamy po 2 płaty i gotujemy przez ok 4 minuty. Szpinak myjemy i wrzucamy do wrzątku, aby zwiędł, następnie na sitko i na suchą patelnie - aby odparowała woda. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Cukinię myjemy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy jedną warstwę makaronu. Następnie cukinię pokrojoną w plastry, posypujemy pieprzem. Następnie nakładamy szpinak, dodajemy 1/3 sera cammembert pokrojonego w kostkę. Warstwa makaronu i jak poprzednio. Na ostatniej warstwie makaronu układamy cukinię. Cammemberta rozpuszczamy ze śmietanką i polwamy cukinię. Posypujemy marmezanem i pieczemy w 180 stopniach przez 30min. Gotowe
Zielona lasagna
Zwiędły szpinak odparowujemy i dodajemy czosnek
Zielona lasagna
Na płatach makaronu układamy cukinię
Zielona lasagna
Dodajemy szpinak oraz pokrojony w kostkę ser
Zielona lasagna
Na ostatniej warstwie układamy cukinię, roztopiony ser oraz parmezan