Gobusiaa

Gobusiaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 15]

Pizza z figami, gorgonzolą i szynką parmeńską

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 398
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna pizza na prawdziwym włoskim cieście. Połączenie gorgonzoli, figi i szynki sprawnie wasze podniebienia :)

Pizza z figami, gorgonzolą i szynką parmeńską

Składniki:

Pizza z figami, gorgonzolą i szynką parmeńską

Ciasto na 4 pizze

Dodatki, ich ilość zależy od upodobań

Sposób przygotowania:

Pizza z figami, gorgonzolą i szynką parmeńską

Przygotowanie ciasta :

Drożdże rozpuścić w części wody ( najlepsza temperatura wody to 25°)

Następnie wlać roztwór do miski z mąką i zagniatać ciasto, stopniowo dolewając pozostała wodę. W tym momencie należy też dodać sól. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać oliwę i wyrabiać ciasto na stolnicy.

Gdy ciasto będzie jednolite włożyć je do miski i przykryć folią. Ciasto najlepiej odpoczywa i zakwasza się w temperaturze 25°-30°, ja wstawiam je do piekarnika ustawiając taka temperaturę na 2 godziny.

ETAP 2:

Pizza z figami, gorgonzolą i szynką parmeńską
Moja pizza ma średnicę około 35 cm, więc z tej porcji wychodzi ich 4, max 5.

Po tym czasie wyjąć ciasto, zagnieść jeszcze raz na stolnicy i podzielić na 4 kulki.

Kulki powinny odpocząć około pół godzinki pod ściereczką.

Po tym czasie ciasto będzie lekkostrawne i pyszne.

ETAP 3:

Ciasto rozciągam ręką, nie używam wałka.

Ciasto położyć na okrągłą blaszkę do pieczenia ciasta lub na papierze do pieczenia, bezpośrednio na blaszce piekarnika. Na ciasto położyć pokrojoną drobno mozarellę ( ilość ok 1 garść na placek).

Następnie położyć figę pokrojoną w plastry, kawałki gorgonzoli oraz posypać orzechami włoskimi.

Pizza powinna być pieczona w wysokiej temperaturze, najlepiej 200°-250° ok.10 min.

Czas najlepiej kontrolować na tak zwane oko ;)

Po wyjęciu pizzy położyć szynkę parmeńską i posypać rukolą.

Smacznego!

Tagi:

pizza