Sposób przygotowania:
Pizza z figami, gorgonzolą i szynką parmeńskąPrzygotowanie ciasta :
Drożdże rozpuścić w części wody ( najlepsza temperatura wody to 25°)
Następnie wlać roztwór do miski z mąką i zagniatać ciasto, stopniowo dolewając pozostała wodę. W tym momencie należy też dodać sól. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać oliwę i wyrabiać ciasto na stolnicy.
Gdy ciasto będzie jednolite włożyć je do miski i przykryć folią. Ciasto najlepiej odpoczywa i zakwasza się w temperaturze 25°-30°, ja wstawiam je do piekarnika ustawiając taka temperaturę na 2 godziny.
ETAP 2:
Po tym czasie wyjąć ciasto, zagnieść jeszcze raz na stolnicy i podzielić na 4 kulki.
Kulki powinny odpocząć około pół godzinki pod ściereczką.
Po tym czasie ciasto będzie lekkostrawne i pyszne.
ETAP 3:
Ciasto rozciągam ręką, nie używam wałka.
Ciasto położyć na okrągłą blaszkę do pieczenia ciasta lub na papierze do pieczenia, bezpośrednio na blaszce piekarnika. Na ciasto położyć pokrojoną drobno mozarellę ( ilość ok 1 garść na placek).
Następnie położyć figę pokrojoną w plastry, kawałki gorgonzoli oraz posypać orzechami włoskimi.
Pizza powinna być pieczona w wysokiej temperaturze, najlepiej 200°-250° ok.10 min.
Czas najlepiej kontrolować na tak zwane oko ;)
Po wyjęciu pizzy położyć szynkę parmeńską i posypać rukolą.
Smacznego!
cherry