slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 785]

Domowe sushi z kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne sushi z łososiem, papryką i kiełkami. Wbrew pozorom sushi jest dość proste w przygotowaniu a przy tym smaczne i zdrowe. Polecam.

Domowe sushi z kiełkami

Składniki:

Domowe sushi z kiełkami

 

  • 6 listków sushi nori
  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • pół małej czerwonej papryki
  • 25 g kiełków brokuła
  • 1,5 szkl ryżu do sushi
  • 3 szkl wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki czarnego sezamu

Sposób przygotowania:

Domowe sushi z kiełkami
Zagotowujemy wodę i do gotującej dodajemy olej kokosowy, sól oraz wsypujemy ryż. Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce aby ryż wchłonął całą wodę. Następnie dodajemy ocet oraz sezam i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Czerwoną paprykę kroimy w cienkie plasterki. Łososia kroimy w cienkie paski.

Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim układamy równą warstwę ryżu (ok. 2 czubatych łyżek)-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na płacie nori. Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki łososia, plasterki papryki i troszkę kiełków.

Za pomocą maty bambusowej zwijamy sushi w roladkę. Nori które zostało puste smarujemy wodą i sklejamy sushi.

Tak samo robimy z pozostałymi płatami nori. Gotowe kroimy na kawałki.