Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zielona zupa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Samo zdrowie na talerzu. Zdrowa, gęsta zupa, którą można podawać z grzankami

Zielona zupa

Składniki:

Zielona zupa

 

  • 1 l rosół wołowy,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • 2 łyżki koperek siekany,
  • 2 łyżki lubczyk siekany,
  • 4 łyżki szczaw,
  • 4 łyżki szpinak,
  • 1 łyżka mąka,
  • 1/2 szklanki śmietanka,
  • 1/2 szklanki mleko,
  • 1/2 kg ziemniaki ugotowane,
  • 10 dag boczek wędzony,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zielona zupa
Rosół zagotować, dodać wszystkie posiekane zielona składniki. Mąkę rozmieszać w zimnym mleku, wlać do zupy i gotować około 3-4 minut. Następnie zmiksować, dodać śmietankę, przyprawić do smaku. Podawać z ugotowanymi ziemniakami, okraszone stopionym boczkiem.

Tagi:

szpinak