Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zielona zupa groszkowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sycąca zupa z zielonego groszku, z dodatkiem gałki muszkatołowej, doskonała propozycja na jesienny obiad.

Zielona zupa groszkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielona zupa groszkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zielona zupa groszkowa
Ziemniaki, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać wodę i dużą szczyptę soli i gotować. Por oczyścić i posiekać. Dodać do zupy po 10 minutach gotowania. Groszek wsypać na durszlak i przelać wodą. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości warzyw.Następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietanę. Wsypać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Zagotować. Natkę pietruszki posiekać, wsypać do zupy i zamieszać. trochę odłożyć do dekoracji. Gorącą zupę rozlać do talerzy, posypać natką i podawać z groszkiem ptysiowy, grzankami itp
Zielona zupa groszkowa
Ziemniaki, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać wodę i dużą szczyptę soli i gotować. Por oczyścić i posiekać. Dodać do zupy po 10 minutach gotowania
Zielona zupa groszkowa
Następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietanę.
Zielona zupa groszkowa
Wsypać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Zagotować.
Zielona zupa groszkowa
Natkę pietruszki posiekać, wsypać do zupy i zamieszać. trochę odłożyć do dekoracji.