Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zielone kluski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zielone kluski nie tylko przyciągają swoim kolorem, ale również smakiem

Zielone kluski

Składniki:

Zielone kluski

 

  • 3 łyżki mąka,
  • 2 szt jajka,
  • 5 dag masło,
  • 1 łyżka natka pietruszki siekana,
  • 1 łyżka koperek siekany,
  • 1/2 szkl woda,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zielone kluski
Wodę z masłem i odrobiną soli zagotować, wsypać mąkę i ucierać aby nie było grudek. Następnie zdjąć z ognia, ciągle ucierając przestudzić. Wbijać stopniowo jajka, dokładnie wyrobić, dodać zieleninę, wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta, łyżeczką formować małe okrągłe kulki. Gotować w osolonej wodzie, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Podawać z rosołem.

Tagi:

jajko jajka