czarnakawa

czarnakawa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Zielone ravioli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

znakomite jako dodatek do zup i sosow

Zielone ravioli

Składniki:

Zielone ravioli

 

  • Ciasto:
  • po peczku swiezej natki i bazylii
  • 3 jajka
  • 2 zoltka
  • 50 dag maki
  • Farsz:
  • cebula
  • zabek czosnku
  • maslo
  • 10 listkow bazylii
  • 30 dag sera ricotta lub twarogu
  • 25 dag mozzarella
  • 3 garstki startego parmezanu
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Zielone ravioli
Ciasto: Natke i bazylie posiekaj, zmiksuj z calymi jajkami i zoltkami. Wymieszaj z maka, zagniec.
Farsz: Cebule i czosnek posiekaj, zeszklij na masle, wymieszaj z posiekana bazylia, ricotta i mozzarella oraz parmezanem. Farsz przypraw dosc ostro pieprzem (najlepiej swiezo zmielonym). Zielone ciasto rozwalkuj bardzo cienko i podziel na dwie rowne czesci. Na jednej w rownych odstepach ukladaj lyzeczka male porcje farszu serowego. Plat z farszem przykryj drugim platem, mocno docisnij brzegi, troche lzej pomiedzy porcjami farszu. Pokroj radelkiem na kwadraty. Wrzucaj na osolony wrzatek z dodatkiem oliwy. Gotuj jeszcze 3 minuty od wplyniecia.