żabka

żabka

Kucharz
[Przepisów: 8]

Zielone risotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smaczna i dietetyczna potrawa.

Zielone risotto

Składniki:

Zielone risotto

 

  • 200 g ryżu okrągłego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,3 kg cukinii
  • 0,15 kg brokułów
  • mały por
  • koperek
  • oliwa
  • przyprawy:sól, pieprz, papryka ostra
  • 1 l bulionu
  • przyprawa 1 mini kostka pietruszka

Sposób przygotowania:

Zielone risotto
Pokrojona w kostkę cebulę wrzucić na rozgrzaną oliwę dodać pokrojony czosnek i podsmażyć na złoty kolor. Dodać ryż i podsmażać mieszając, aż będzie szklisty. Ryż zalać szklanka bulionu i gotować, aż woda odparuje. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, brokuły i pokrojonego w plasterki pora. Wlać resztę bulionu, przyprawić, dodać mini kostkę, koperek i gotować, aż woda odparuje około 15 minut.