Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Zielone risotto

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Naprawdę coś pysznego! Polecam!

Zielone risotto

Składniki:

Zielone risotto

 

  • 35dag.ryżu do risotto,
  • 1 kalarepa,
  • 1 cebula,
  • 25dag.brokułów,
  • 25dag.zielonych szparagów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki orzechów nerkowca,
  • 1 i 1/4 litra bulionu,
  • 2yżki oliwy,
  • 10dag.parmezanu,
  • 100ml.białego wina,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zielone risotto
Orzechy nerkowca pokroić i uprażyć.Cebulę i czosnek posiekać po czym zeszklić na łyżce oliwy,dodać ryż,przesmażyć,wlać wino,odparować.Następnie wlać bulion i gotować ok.25min.Brokuły podzielić na różyczki,kalarepę obrać i pokroić w słupki,a szparagi na kawałki,połączyć z ryżem 10min.przed końcem gotowania.Natkę pietruszki posiekać,parmezan zetrzeć na tarce,razem z sokiem cytryny,orzechami i resztą oliwy dodać do ryżu,doprawić do smaku.