Bitwa Blogerów

Bitwa Blogerów

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Zielone risotto z rukolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dobre risotto powinno być kremowe po odpowiednim czasie gotowania. Aby wyszło dobre trzeba: nie przypalić cebulki (bo wtedy zmienia się smak dodatków), podprażyć ryż i nie odchodzić zbyt daleko, ponieważ wymaga naszej uwagi - patrzymy czy poziom płynów jest odpowiedni, aby miało odpowiednią konsystencję tzw."mantecatura".

Zielone risotto z rukolą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zielone risotto z rukolą

 

  • 250 gram ryżu arborio
  • opakowanie umytej rukoli
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr warzywnego wywaru
  • pół szklanki białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Zielone risotto z rukolą
Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie, dodać ryż i razem lekko podsmażyć. Wlać białe wino i chwile odparować. Dodać bulion, zamieszać i odstawić na małym ogniu do powolnego wchłonięcia się płynów.

Nie mieszać. W tym czasie zmiksować 3/4 opakowania rukoli z niewielką ilością oliwy. Pod sam koniec gotowania dodać pastę z rukoli. Wymieszać. Wyłączyć gaz.

Dodać łyżkę masła niech się roztopi i ponownie delikatnie wymieszać. Wyłożyć na talerze posypać serem i pozostałą świeżą rukolą.

Blog: AZgotuj
Zielone risotto z rukolą