Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zielone szparagi z jajkiem i rzodkiewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię szparagi pod każdą postacią. Ostatnio postanowiłam zaserwować je w formie przystawki, z jajkiem oraz rzodkiewką.

Zielone szparagi z jajkiem i rzodkiewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielone szparagi z jajkiem i rzodkiewką

 

  • szparagi zielone 1 pęczek
  • jajka 3 szt
  • rzodkiewki kilka szt
  • sos Aceto Balsamico di Modena
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • pieprz młynek
  • sól
  • cukier 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Zielone szparagi z jajkiem i rzodkiewką
Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów, myjemy je i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy 8 minut, odcedzamy.

Układamy szparagi na talerzu w taki sposób, jak na zdjęciu.

Jajka gotujemy na twardo, a gdy ostygną, kroimy na ćwiartki i układamy pomiędzy szparagami.

Środek posypujemy oczyszczonymi i pokrojonymi w półplasterki rzodkiewkami.

Skrapiamy całość oliwą z oliwek, polewamy sosem Aceto Balsamico di Modena. Oprószamy pieprzem i solą.
Zielone szparagi z jajkiem i rzodkiewką
Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów, myjemy je i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy 8 minut, odcedzamy.
Zielone szparagi z jajkiem i rzodkiewką
Układamy szparagi na talerzu w taki sposób, jak na zdjęciu.
Zielone szparagi z jajkiem i rzodkiewką
Jajka gotujemy na twardo, a gdy ostygną, kroimy na ćwiartki i układamy pomiędzy szparagami.