Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zieloniutka zupka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

bardzo jarzynowa zupa, której moi panowie nie chcieli jeść - cóż, nie znają się!

Zieloniutka zupka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zieloniutka zupka

 

  • 1/2 średniej wielkości cukinii zielonej ze skórką
  • 6 łodyg selera naciowego razem z liśćmi
  • 1 nieduża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 1200 ml bulionu cielęco - jarzynowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • do smaku: sól, odrobinka cukru, pieprz mielony czarny, pieprz ziołowy, koperek

 

 

Sposób przygotowania:

Zieloniutka zupka
KLUSKI - jajko rozbić i oddzielić - potrzebne tylko żółtko. Dodać do niego 2-3 łyżki wody i mieszając dosypywać mąkę, p 1 łyżce pszennej na zmianę z żytnią - tyle żeby w końcu ciasto miało konsystencję zwartej plasteliny

Bulion doprowadzić do wrzenia, urywać palcami malutkie kawałeczki ciasta i wrzucać je do wrzącego płynu - gdy wszystkie już będą w wywarze gotować całość ok. 1 minuty i wyjąć je łyżką cedzakową.

ZUPA - Warzywa obrać. Czosnek posiekać, cebulę też a pozostałe pokroić w kostkę. Podsmażyć je na maśle, na dużej patelni, przez kilka minut, przełożyć do wywaru. Gotować kilka minut dodając szczyptę cukru i odrobinę soli do smaku. Zupę z warzywami zmiksować - ja robię to metalowym blenderem więc od razu w garnku i bez studzenia. Doprawić pieprzem, dodać koperek świeży, ok. 1 łyżki. Podawać nakładając na talerze albo do miseczek po trochu klusek i wlewając zupę. Posypać listkami selera.
Zieloniutka zupka
małe kluseczki gotować przez chwilę w wywarze i odcedzić
Zieloniutka zupka
oczyszczone i rozdrobnione warzywa przesmażyć na patelni
Zieloniutka zupka
ugotowaną zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku

Tagi:

cukinia