Sposób przygotowania:
Zieloniutka zupka
KLUSKI - jajko rozbić i oddzielić - potrzebne tylko żółtko. Dodać do niego 2-3 łyżki wody i mieszając dosypywać mąkę, p 1 łyżce pszennej na zmianę z żytnią - tyle żeby w końcu ciasto miało konsystencję zwartej plasteliny
Bulion doprowadzić do wrzenia, urywać palcami malutkie kawałeczki ciasta i wrzucać je do wrzącego płynu - gdy wszystkie już będą w wywarze gotować całość ok. 1 minuty i wyjąć je łyżką cedzakową.
ZUPA - Warzywa obrać. Czosnek posiekać, cebulę też a pozostałe pokroić w kostkę. Podsmażyć je na maśle, na dużej patelni, przez kilka minut, przełożyć do wywaru. Gotować kilka minut dodając szczyptę cukru i odrobinę soli do smaku. Zupę z warzywami zmiksować - ja robię to metalowym blenderem więc od razu w garnku i bez studzenia. Doprawić pieprzem, dodać koperek świeży, ok. 1 łyżki. Podawać nakładając na talerze albo do miseczek po trochu klusek i wlewając zupę. Posypać listkami selera.
Bulion doprowadzić do wrzenia, urywać palcami malutkie kawałeczki ciasta i wrzucać je do wrzącego płynu - gdy wszystkie już będą w wywarze gotować całość ok. 1 minuty i wyjąć je łyżką cedzakową.
ZUPA - Warzywa obrać. Czosnek posiekać, cebulę też a pozostałe pokroić w kostkę. Podsmażyć je na maśle, na dużej patelni, przez kilka minut, przełożyć do wywaru. Gotować kilka minut dodając szczyptę cukru i odrobinę soli do smaku. Zupę z warzywami zmiksować - ja robię to metalowym blenderem więc od razu w garnku i bez studzenia. Doprawić pieprzem, dodać koperek świeży, ok. 1 łyżki. Podawać nakładając na talerze albo do miseczek po trochu klusek i wlewając zupę. Posypać listkami selera.
dusia30
msewka
Pyza
msewka
Tak też najczęściej robię.Bo nawet córka woli mięsko.