Sposób przygotowania:
Ziemniaczana tarta
Przygotowanie farszu 1.Po obraniu i pokrojeniu kartofli w male cienkie plasterki okolo 3 mm,nalerzy je lekko wysuszyc,zaeby nie bylo w nich wody. 2.Obrac i pokroic w drobna kostke echalotki i czosnek,do tego dodajemy cienko pokrojona zielona pietruszke. 3.Nagrzewamy piekarnik na 180° (th6) a nastepnie w misce mieszamy kartofle z echalotka,czosnkiem i pietruszka.Na koniec dodajemy smietanesol i pieprz. 4. Nastepnie przygotowujemy okroglom forme nie musi byc wysoka,ale objetosc powinna miec okolo22 cm.Smarujemy fofme tluszczem i wykladamy jednym ciastem francuskim,poprzednio zdejmujac z niego pergamin.Na to wylewamy dokladnie fasz z kartofli. 5.Pzykryway to dokladnie drugim ciastem,lepiajac dobrze boki, 6.Gdy TARTA jest juz zamknieta,nalezy zrobic 5 malych przeciec nozem rozlorzonych w gwiazde.W maly naczynku rozbeltac jajko i posmarowac nim ciasto.Piec 1 godz. Podwac z zielona salata z sosem vinegre
Sarenka
Natala1210
Pyza
Hipa73