Ziemniaczana zupa krem z brokułami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jestem fanką zup kremów. Dziś przedstawiam jej kolejną wersję, łatwą i szybką w przygotowaniu. Zupa jest sycąca, wprost idealna na jesienne chłody.

Ziemniaczana zupa krem z brokułami

Składniki:

Ziemniaczana zupa krem z brokułami

 

  • 1000 g ziemniaków
  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • sól
  • pieprz
  • płatki suszonej papryczki chili
  • 2 łyżki śmietany 18%

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zupa krem z brokułami
Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. lekko przesmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy razem z cebulą przez 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie brokuła dzielimy na różyczki. Do przygotowania zupy zużywam również łodygę. Zdrewniałą część obieram obieraczką do warzyw, kroję i wrzucam do zupy. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaje do nich brokuła i gotuję jeszcze 5 minut. Zupę miksuję i przyprawiam. Na talerzu dodaję śmietanę i delikatnie skrapiam oliwą z oliwek.