Sposób przygotowania:
Kartoflanka z kabanosamiETAP 1:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki.
W rondlu rozgrzać masło, wrzucić warzywa bez ziemniaków, obsmażyć mieszając przez 2-3 minuty.
ETAP 2:
Dodać ziemniaki, przesmażyć, dosypać kminek i posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, aż zapach czosnku stanie się wyraźny.
ETAP 3:
Zalać gorącym bulionem lub wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk, lekko posolić, gotować na wolnym ogniu.
ETAP 4:
W tym czasie obrać i drobno posiekać cebulę, wrzucić na patelnię razem z pokrojonymi w ukośne plasterki kabanosami. Dodać odrobinkę masła i smażyć aż cebula zacznie się rumienić.
Zawartość patelni przełożyć do rondla z zupą – smaczek z kabanosów i cebuli wymyć z patelni odrobiną zupy i również do niej dodać.
Doprawić do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
Gotować razem do miękkości warzyw.
zbysiowa
edytaha
Madziu, zupa miała być z kiełbaską, ale okazało się, że moja bezlaktozowa, bezglutenowa i bez konserwantów kiełbaska okazała wyjątkowo krótki okres przydatności do spożycia. Dlatego użyłam kabanosów, i to był dobry pomysł :)