edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kartoflanka z kabanosami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Taka właśnie zupa chodziła za mną od jakiegoś czasu: syta, prawdziwie zimowa, pachnąca lubczykiem, czosnkiem i zrumienioną cebulką.

Kartoflanka z kabanosami

Składniki:

Kartoflanka z kabanosami

 

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z kabanosami

ETAP 1:

Kartoflanka z kabanosami
Na rozgrzanym maśle obsmażyć marchew, pietruszkę i selera.

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki.

W rondlu rozgrzać masło, wrzucić warzywa bez ziemniaków, obsmażyć mieszając przez 2-3 minuty.

ETAP 2:

Kartoflanka z kabanosami
Do przesmażonych ziemniaków dodać kminek i posiekany czosnek.

Dodać ziemniaki, przesmażyć, dosypać kminek i posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, aż zapach czosnku stanie się wyraźny.

ETAP 3:

Kartoflanka z kabanosami
Obsmażone warzywa zalać gorącym bulionem i dodać przyprawy.

Zalać gorącym bulionem lub wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk, lekko posolić, gotować na wolnym ogniu.

ETAP 4:

Kartoflanka z kabanosami
Do rondla dodać obsmażone z cebulą kabanosy.

W tym czasie obrać i drobno posiekać cebulę, wrzucić na patelnię razem z pokrojonymi w ukośne plasterki kabanosami. Dodać odrobinkę masła i smażyć aż cebula zacznie się rumienić.
Zawartość patelni przełożyć do rondla z zupą – smaczek z kabanosów i cebuli wymyć z patelni odrobiną zupy i również do niej dodać.

Doprawić do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
Gotować razem do miękkości warzyw.