Sposób przygotowania:
Gołąbki ziemniaczana szachownica
Przygotowujemy okrasę- boczek kroimy w dość małą kostkę i topimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy posiekaną jedną cebulę, doprawiamy solą. Obie kapusty parzymy w gorącej wodzie- przygotowujemy liście. Z każdego liścia wycinamy stwardniałą część, dzięki temu będą lepiej się zwijały.
Farsz- ziemniak ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy przesmażoną na łyżce masła posiekaną cebulkę, jajko oraz kaszę manną. Dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na liście kapusty, do każdego gołąbka dodajemy do środka po łyżce skwarek.
Przygotowane gołąbki układamy w naczyniu do zapiekania wyłożonym liśćmi kapusty. Przygotowujemy dwa naczynia- jedno z białymi ,a drugie z ciemnymi gołąbkami. Gołąbki zalewamy odrobiną wywaru warzywnego. Przykrywamy liśćmi kapusty. Naczynia zamykamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, termoobieg. Pieczemy do miękkości- gołąbki z modrej kapusty wymagają nieco więcej czasu.
Gotowe przekładamy naprzemiennie na talerz, posypujemy dużą ilością koperku i okraszamy resztą boczku. Smacznego!
Farsz- ziemniak ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy przesmażoną na łyżce masła posiekaną cebulkę, jajko oraz kaszę manną. Dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na liście kapusty, do każdego gołąbka dodajemy do środka po łyżce skwarek.
Przygotowane gołąbki układamy w naczyniu do zapiekania wyłożonym liśćmi kapusty. Przygotowujemy dwa naczynia- jedno z białymi ,a drugie z ciemnymi gołąbkami. Gołąbki zalewamy odrobiną wywaru warzywnego. Przykrywamy liśćmi kapusty. Naczynia zamykamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, termoobieg. Pieczemy do miękkości- gołąbki z modrej kapusty wymagają nieco więcej czasu.
Gotowe przekładamy naprzemiennie na talerz, posypujemy dużą ilością koperku i okraszamy resztą boczku. Smacznego!
szpileczka