Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Gołąbki ziemniaczana szachownica

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gołąbki w dwóch kolorach. Widowiskowe i zdrowe danie obiadowe. Zasmakuje wszystkim.

 Gołąbki ziemniaczana szachownica Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki ziemniaczana szachownica

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki ziemniaczana szachownica
Przygotowujemy okrasę- boczek kroimy w dość małą kostkę i topimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy posiekaną jedną cebulę, doprawiamy solą. Obie kapusty parzymy w gorącej wodzie- przygotowujemy liście. Z każdego liścia wycinamy stwardniałą część, dzięki temu będą lepiej się zwijały.

Farsz- ziemniak ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy przesmażoną na łyżce masła posiekaną cebulkę, jajko oraz kaszę manną. Dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na liście kapusty, do każdego gołąbka dodajemy do środka po łyżce skwarek.

Przygotowane gołąbki układamy w naczyniu do zapiekania wyłożonym liśćmi kapusty. Przygotowujemy dwa naczynia- jedno z białymi ,a drugie z ciemnymi gołąbkami. Gołąbki zalewamy odrobiną wywaru warzywnego. Przykrywamy liśćmi kapusty. Naczynia zamykamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, termoobieg. Pieczemy do miękkości- gołąbki z modrej kapusty wymagają nieco więcej czasu.

Gotowe przekładamy naprzemiennie na talerz, posypujemy dużą ilością koperku i okraszamy resztą boczku. Smacznego!
 Gołąbki ziemniaczana szachownica
Etap 2 Gołąbki ziemniaczana szachownica- zawijanie
 Gołąbki ziemniaczana szachownica
Etap 3 Gołąbki ziemniaczana szachownica - układanie do zapiekania
 Gołąbki ziemniaczana szachownica
Etap 4 Gołąbki ziemniaczana szachownica - w przekroju