Sposób przygotowania:
Kresowe gołąbki z ziemniakami
Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki, takich jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przełożyć na sitko i odcedzić z nadmiaru soku. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, usmażyć na maśle i odstawić do przestudzenia. Następnie dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy ziemniaczanej dodać jajka i dokładnie wymieszać. Kapustę umyć, wykroić głąb i przełożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować kilka minut, wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Gdy przestygnie zdejmować z kapusty kolejne liście. Na liść kapusty kłaść po porcji farszu ziemniaczanego, zagiąć boczne części liścia i ściśle zwinąć gołąbki, zaczynając od nasady liścia. Na dnie dużego rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać gołąbki. Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Gołąbki z ziemniakami podawać z gęstą wiejską śmietaną, wysmażonym boczkiem, duszoną cebulą lub ulubionym sosem.
Alex_M