anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kresowe gołąbki z ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moi pradziadkowie przesiedleni z rodzinnego Podola na Dolny Śląsk przywieźli ze sobą wiele tradycji, również kulinarnych. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń. Idealna propozycja na jesienny obiad.

Kresowe gołąbki z ziemniakami

Składniki:

Kresowe gołąbki z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Kresowe gołąbki z ziemniakami
Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki, takich jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przełożyć na sitko i odcedzić z nadmiaru soku. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, usmażyć na maśle i odstawić do przestudzenia. Następnie dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy ziemniaczanej dodać jajka i dokładnie wymieszać. Kapustę umyć, wykroić głąb i przełożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować kilka minut, wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Gdy przestygnie zdejmować z kapusty kolejne liście. Na liść kapusty kłaść po porcji farszu ziemniaczanego, zagiąć boczne części liścia i ściśle zwinąć gołąbki, zaczynając od nasady liścia. Na dnie dużego rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać gołąbki. Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Gołąbki z ziemniakami podawać z gęstą wiejską śmietaną, wysmażonym boczkiem, duszoną cebulą lub ulubionym sosem.