Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ziemniaczane kluseczki obsmażane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluseczki ziemniaczane obsmażane na maśle są rewelacyjne. Można ich podawać oprószone cynamonem lub z konfiturą.

Ziemniaczane kluseczki obsmażane

Składniki:

Ziemniaczane kluseczki obsmażane

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kluseczki obsmażane
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać jajko, gałkę muszkatołową, mąkę, szybko zagnieść ciasto. Formować małe kuleczki i partami wrzucać do wrzącej osolonej wody, gotować przez kilka minut. Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na patelnię z rozgrzanym masłem, lekko zrumienić. Podawać posypane cukrem z dodatkiem konfitury.