Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Serowo-ziemniaczane kluseczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kluseczki są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia.

Serowo-ziemniaczane kluseczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serowo-ziemniaczane kluseczki

 

 

Sposób przygotowania:

Serowo-ziemniaczane kluseczki
Na stolnicę przesiać mąkę, mąkę ziemniaczaną, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i ser twarogowy, dodać żółtko i zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Foremką wycinać kluseczki lub pokroić w skośne rąby. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać od razu po przygotowaniu, polane stopionym masłem, oprószone cynamonem i posypane cukrem.
Serowo-ziemniaczane kluseczki
Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków i sera, dodać żółtko
Serowo-ziemniaczane kluseczki
Wszystkie składniki wymieszać i szybko zagnieść ciasto.
Serowo-ziemniaczane kluseczki
Foremką wycinać ozdobne kluseczki lub pokroić w skośne rąby nożem.