Sposób przygotowania:
Ziemniaczane kluseczki z kalafiorem
Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać mleko, jajka, oliwę i mąkę. Przyprawić i zagnieść ciasto. Powinno się ciągnąć, a nie rwać. Przetrzeć przez odpowiednie sito nad gotującą się i posoloną wodą. Zagotować. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Kluseczki można ugotować nawet dzień wcześniej. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na głębokiej patelni. Dodać pokrojone filety i krótko podsmażyć. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, pozbywając się wodnistych części. Dodać do mięsa i dusić, aż zaczną się rozpadać. Połączyć z kluseczkami, przyprawić. Posiekaną bazylię dodać na samym końcu. W między czasie ugotować kalafiora w osolonej wodzie. Omaścić masłem. Wyłożyć kluseczki na talerz i podać z kalafiorem. Smacznego!