eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ziemniaczane kotlety Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety ziemniaczane z drobno pokrojoną mortadelą przesmażoną z cebulką. Ja podałam te kotlety z sosem pomidorowym.

Ziemniaczane kotlety Eli

Składniki:

Ziemniaczane kotlety Eli

warzywa

pozostałe składniki kotletów

dodatki

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia kotletów

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kotlety Eli

przygotowanie ziemniaków

Ziemniaczane kotlety Eli
Obrane i umyte ziemniaki ugotować na parze i przecisnąć przez praskę.

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować na parze i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie cebuli

Ziemniaczane kotlety Eli
Obraną z łupinek cebulę pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie mortadeli

Ziemniaczane kotlety Eli
Obraną z osłonki mortadelę pokroić w drobną kostkę.

Mortadelę obrać z osłonki i pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić smalec, dodać mortadelę, cebulę i usmażyć.

przygotowanie kotletów

Ziemniaczane kotlety Eli
Do ziemniaków dodać pozostałe składniki kotletów.

Do ostudzonych ziemniaków dodać mortadelę z cebulką, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz do smaku.

przygotowanie kotletów cd

Ziemniaczane kotlety Eli
Wszystkie składniki kotletów wymieszać.

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki kotletów.

przygotowanie kotletów cd

Ziemniaczane kotlety Eli
Formować owalne kotlety z przygotowanej masy.

Z przygotowanej masy ziemniaczanej uformować owalne kotlety.

przygotowanie kotletów cd

Ziemniaczane kotlety Eli
Kotlety obtoczyć w bułce tartej.

Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Ja podałam kotlety ziemniaczane z sosem pomidorowym. Smacznego!