Sposób przygotowania:
Ziemniaczane kotlety Eliprzygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować na parze i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie cebuli
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.
przygotowanie mortadeli
Mortadelę obrać z osłonki i pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić smalec, dodać mortadelę, cebulę i usmażyć.
przygotowanie kotletów
Do ostudzonych ziemniaków dodać mortadelę z cebulką, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i pieprz do smaku.
przygotowanie kotletów cd
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki kotletów.
przygotowanie kotletów cd
Z przygotowanej masy ziemniaczanej uformować owalne kotlety.
przygotowanie kotletów cd
Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Ja podałam kotlety ziemniaczane z sosem pomidorowym. Smacznego!