Sposób przygotowania:
Ziemniaczane kulki czyli ziemniaki inaczej
Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę.
Dodać jajka i tyle mąki aby ciasto było gęste podobne do ciasta na kluski śląskie, tylko mniej zwarte.
Doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić masę i zmoczonymi w wodzie dłońmi formować małe kulki.
Obtoczyć każdą kulkę w bułce tartej i wrzucać na głęboki rozgrzany olej.
Smażyć na złoty kolor,( tak jak frytki) co jakiś czas obracająć.
Wyjmować łyżką cedzakową i układać na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawać zamiast ziemniaków.
Dodać jajka i tyle mąki aby ciasto było gęste podobne do ciasta na kluski śląskie, tylko mniej zwarte.
Doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić masę i zmoczonymi w wodzie dłońmi formować małe kulki.
Obtoczyć każdą kulkę w bułce tartej i wrzucać na głęboki rozgrzany olej.
Smażyć na złoty kolor,( tak jak frytki) co jakiś czas obracająć.
Wyjmować łyżką cedzakową i układać na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawać zamiast ziemniaków.
gusia1000