Sposób przygotowania:
Ziemniaczane kulki w szpinaku
Ziemniaki obieramy i gotujemy w w osolonej wodzie . Po ugotowaniu przepuszczamy je przez praskę lub dobrze dusimy. Zimne wkładamy do miski. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków w to miejsce dajemy skrobie ziemniaczana, dodajemy ok 3 łyżki mąki pszennej. Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. odbieramy po kawałku i formujemy kulki.
Szpinak myjemy osuszamy i siekamy. Podsmażamy na masełku doprawiając wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy śmietanę. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Mieszamy zagotowujemy.
Kulki ziemniaczane wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 5 min. W zależności od wielkości kulki. Wyciągamy łyżką cedzakową i wkładamy na patelnię z szpinakiem.
Lekko mieszamy i podajemy.
Szpinak myjemy osuszamy i siekamy. Podsmażamy na masełku doprawiając wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy śmietanę. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Mieszamy zagotowujemy.
Kulki ziemniaczane wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 5 min. W zależności od wielkości kulki. Wyciągamy łyżką cedzakową i wkładamy na patelnię z szpinakiem.
Lekko mieszamy i podajemy.