iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ziemniaczane kulki w szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sezon młodych , świeżutkich pysznych warzywek. Wpadł mi w ręce szpinaczek więc nie zawahałam się go użyć. Szybkie smaczne i tanie danie dla całej rodziny .

Ziemniaczane kulki w szpinaku

Składniki:

Ziemniaczane kulki w szpinaku

 

 

 

  • skrobia ziemniaczana

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kulki w szpinaku
Ziemniaki obieramy i gotujemy w w osolonej wodzie . Po ugotowaniu przepuszczamy je przez praskę lub dobrze dusimy. Zimne wkładamy do miski. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków w to miejsce dajemy skrobie ziemniaczana, dodajemy ok 3 łyżki mąki pszennej. Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. odbieramy po kawałku i formujemy kulki.

Szpinak myjemy osuszamy i siekamy. Podsmażamy na masełku doprawiając wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy śmietanę. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Mieszamy zagotowujemy.

Kulki ziemniaczane wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 5 min. W zależności od wielkości kulki. Wyciągamy łyżką cedzakową i wkładamy na patelnię z szpinakiem.

Lekko mieszamy i podajemy.