Sposób przygotowania:
Ziemniaczanka- kartoflanka z grzankami
Mięso myjemy kroimy w kosteczkę około 2 - 2,5 cm. Oprószymy solą i mąką dodając odrobinę słodkiej papryki w proszku po czym umieszczamy w garnku z połową smalcu i smażymy, aż się zrumieni z każdej strony po czy wyciągamy i odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy myjemy i kroimy w plasterki. Dzielimy na dwie części. Jedną pokrojoną wrzucamy do garnka z pozostałym tłuszczem gdzie się smażyło mięso i smażymy aż zrobi się lekko przypieczone po czym wyciągamy i odstawiamy na bok do już usmażonego mięska. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę i dzielimy również na dwie części i podsmażamy. To samo czynimy z pietruszką w korzeniu. Gdy mamy już wszystkie składniki podpieczone pozostałe surowe wrzucamy do garnka i zalewamy wodą dodając vegetę porę pokrojoną na drobno. Gdy warzywa są miękkie całość miksujemy. Pozostałą część warzyw i mięsa podsmażonego ponownie dodajemy do tego garnka i gotujemy dodając liść laurowy ziele angielskie . Cebulkę kroimy drobno i wrzucamy na patelnie z wytopionym tłuszczem ze słoninki. Smażymy dopóki stanie się rumiana po czym wrzucamy do garnka z całością i gotujemy, aż mięso nie zmięknie. Miedzy czasie smarujemy chleb masłem sypiąc pokrojoną pietruszką następnie kroimy w drobną kosteczkę po czym umieszczamy w piekarniku na 180 stopni wypiekając przez 5- 8 minut. Gorącą zupkę wlewamy do miseczek posypując grzaneczkami na wierzchu. Polecam wszystkim , smacznego :)
misia5
ginowski75
zbysiowa
Brzmi smacznie, ja muszę w końcu zrobić ziemniaczankę mojej babci;)