jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ziemniaczano-makrelowe kotlety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To przepis na smaczne danie, a za razem bardzo proste w wykonaniu

Ziemniaczano-makrelowe kotlety Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaczano-makrelowe kotlety

 

  • Składniki:
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 200g makreli obranej z ości,
  • 1 cebula,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka maki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • Sól, pieprz
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczano-makrelowe kotlety
Pietruszkę drobno siekamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski po czym dokładamy do nich makrelę, pokrojoną w kostkę cebulę, pietruszkę, mąkę, proszek oraz bułkę tartą. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Wilgotnymi dłońmi formujemy równe kotleciki. Gotowe smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.Z podanych składników wychodzi około 10 kotlecików.
Ziemniaczano-makrelowe kotlety
Z przygotowanej masy formujemy kotleciki.