AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Ziemniaczany placek zapiekany z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placek ziemniaczany pieczony w piekarniku to idealna propozycja na śniadanie lub kolację. Zachwyca swoim smakiem i prostotą.

Ziemniaczany placek zapiekany z jajkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaczany placek zapiekany z jajkami

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczany placek zapiekany z jajkami
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, to samo uczynić z cebulą.

Dodać soli cytrynowej, pieprzu cytrynowego, pieprzu czarnego mielonego oraz czubrycy. Wszystko razem wymieszać.

Formę do tarty natłuścić olejem i wyłożyć ziemniaki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20 minut. Po tym czasie włączyć funkcję grilla i piec dotąd aż placek się zrumieni.

Następnie wbić jajka i piec do chwili aż się białko zetnie.

Świetnie smakuje podany z serkiem białym z rzodkiewką oraz posypany szczypiorkiem.
Ziemniaczany placek zapiekany z jajkami
Podany z białym serkiem z rzodkiewką i posypany szczypiorkiem smakuje rewelacyjnie