Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placki ziemniaczane z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placki ziemniaczane są bardzo popularne i smaczne. Można je podawać z dowolnym sosem, cukrem lub śmietaną.

Placki ziemniaczane z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z soczewicą

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z soczewicą
Soczewicę dokładnie umyć, wsypać na wrzącą wodę i gotować około 15-20 minut, osączyć, ostudzić. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Osączyć z nadmiaru wody, dodać zimną soczewicę, jajko, szczypiorek, śmietanę i mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z olejem wkładać porcje ziemniaczanego ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane z soczewicą
Ziemniaki razem z cebulą zetrzeć na tarce
Placki ziemniaczane z soczewicą
Wsypać ugotowaną osączoną soczewicę i wbić jajko
Placki ziemniaczane z soczewicą
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
Placki ziemniaczane z soczewicą
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor