kgoszcz

kgoszcz

Starszy Kucharz
[Przepisów: 60]

Ziemniaczki grilowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne grilowane ziemniaczki dla wegetarian :)

Ziemniaczki grilowane

Składniki:

Ziemniaczki grilowane

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki grilowane
Ziemniaki obieramy i kroimy na kostki około 1-2 cm. Cebulkę obieramy i kroimy na średniej wielkości kosteczki tak ok 3cm. czosnek wyciskamy.

Można spróbowac równiez z wersją z papryką (np w proszku lub pokrojona w kawałeczki), lub zamiast cebulki dac por itp. Można stosować różne warzywka, ale pamietac nalezy o masle/oliwie ponieważ bez tego dłużej bedzie sie piec.

Bierzemy dwa kawałki folii aluminiowej gdzies około 50cm i kładziemy jeden na drugim tak żeby folia była grubsza i mocniejsza. Możemy też zastosować tackę aluminiową na grila ale wtedy taką tackę należy owinąć folią tak żeby zakryć wszystkie otworki.

Na połowie podwójnej folii lejemy troche oleju lub kladziemy masełko. Układamy pokrojone ziemniaczki, cebulke, czosnek, sół, pieprz i odrobine masełka/oliwy.

Sładamy folie na pół, zawijamy tak aby bylo szczelnie, tak żeby nic nie wyleciało.(lub opisany powyżej sposób z tacką)

Tak przygotowane danie kładziemy na grillu. Przewracamy co jakies 5-10 min.

Czas przygotowania około 30 min ale jak gril jest słabo rozpalony to i z półtorej godziny. (dobrze sprawdzić od czasu do czasu )

Smakują wyśmienicie z sosem śmietnowym lub dipem.
Danie typowo wegetariańskie ale może nadawać się również jako dodatek do mięs.