Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Ziemniak faszerowany wg Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sycące i smaczne pieczone ziemniaki z farszem

Ziemniak faszerowany wg Elfi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniak faszerowany wg Elfi

 

Sposób przygotowania:

Ziemniak faszerowany wg Elfi
Ziemniaki obieram, myję, przekrajam na pół i lekko wydrążam środek robiąc 6 łódeczek. Tak przygotowane ziemniaki układam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego ziemniaka smaruję lekko oliwą z oliwek i posypuję solą i bazylią. Teraz robię farsz. Pierś z kurczaka kroję w drobną kosteczkę smażę na oleju. Przyprawiam do smaku pieprzem, solą, czosnkiem i bazylią - lub można użyć gotowej przyprawy np gyros. Tak usmażone mięsko przekładam do miski. Pomidora myję i kroję w kosteczkę i dorzucam do mięsa. Dodaję twaróg, śmietanę i mieszam całość. Smakuję i doprawiam do smaku wg uznania solą i pieprzem. Takim farszem zapełniam ziemniaczki tworząc mały kopiec. Piekę w temp 170C przez około 30 minut aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli ziemniaki są wyjątkowe duże czas pieczenia może się zwiększyć
Ziemniak faszerowany wg Elfi
ziemniaki obieram i wydrążam środkową część
Ziemniak faszerowany wg Elfi
robię farsz z twarogu, mięsa, majonezu i pomidorów
Ziemniak faszerowany wg Elfi
gotowy farsz nakładam łyżką na wysmarowane oliwa ziemniaki