Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane pstrągiem
Filet z pstrąga ( świeży )podzielić na pół* . Ułożyć połówkę w pojemniku i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut. Wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Usunąć skórę i pokroić w drobne kawałki. Obrać i usiekać bardzo drobno cebulę. Usmażyć na złoto na maśle z olejem. Dorzucić pstrąga i smażyć mieszając aż będzie lekko zrumieniony. W trakcie smażenia rozdrobnić rybę jeszcze bardziej ( na strzępki). Przełożyć rybę z cebulą do miski. Dodać otręby, koper, jajko . Doprawić maggi w płynie i pieprzem. Obrać i umyć ziemniaki. Wydrążyć łyżeczką pozostawiając usunięte kawałki ziemniaków. W puste miejsca nałożyć farsz. Ziemniaki ułożyć w garnku .Obok wsypać wydrążone kawałki ziemniaków. Zalać rybnym bulionem ( lub warzywnym). Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować 30 minut przy uchylonej pokrywce ( powinno odparować 1/2 szklanki płynu). Uzupełnić sos śmietanką. Podawać z pływającymi w sosie kawałkami ziemniaków posypanymi szczypiorkiem. * Pozostałą połówkę zamroziłam na potem. ** Ponieważ potrawa jest z cyklu białych w tonacji proponuję jakiś kolorowy akcent do dekoracji.