Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ziemniaki faszerowane pstrągiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prawdę mówiąc przepis powstał przypadkiem. Kupiłam filet z pstrąga i smętnie w niego patrzyłam.

Ziemniaki faszerowane pstrągiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki faszerowane pstrągiem

 

  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 1/2 średniej wielkości filetu z pstrąga ( ze skórą )
  • 1,5 małej cebuli
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki usiekanego kopru
  • 1 jajko
  • maggi w płynie
  • pieprz mielony do smaku
  • sól
  • 1/2 cytryny łyżka oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki bulionu rybnego lub warzywnego ( może być z kostki)
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki usiekanego drobnego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane pstrągiem
Filet z pstrąga ( świeży )podzielić na pół* . Ułożyć połówkę w pojemniku i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut. Wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Usunąć skórę i pokroić w drobne kawałki. Obrać i usiekać bardzo drobno cebulę. Usmażyć na złoto na maśle z olejem. Dorzucić pstrąga i smażyć mieszając aż będzie lekko zrumieniony. W trakcie smażenia rozdrobnić rybę jeszcze bardziej ( na strzępki). Przełożyć rybę z cebulą do miski. Dodać otręby, koper, jajko . Doprawić maggi w płynie i pieprzem. Obrać i umyć ziemniaki. Wydrążyć łyżeczką pozostawiając usunięte kawałki ziemniaków. W puste miejsca nałożyć farsz. Ziemniaki ułożyć w garnku .Obok wsypać wydrążone kawałki ziemniaków. Zalać rybnym bulionem ( lub warzywnym). Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować 30 minut przy uchylonej pokrywce ( powinno odparować 1/2 szklanki płynu). Uzupełnić sos śmietanką. Podawać z pływającymi w sosie kawałkami ziemniaków posypanymi szczypiorkiem. * Pozostałą połówkę zamroziłam na potem. ** Ponieważ potrawa jest z cyklu białych w tonacji proponuję jakiś kolorowy akcent do dekoracji.
Ziemniaki faszerowane pstrągiem
Podsmażyc na złoto cebulkę i pstraga bez skóry
Ziemniaki faszerowane pstrągiem
Przygotować farsz z cebuli-rozdrobnionego pstrąga-jajka-otrębów i kopru
Ziemniaki faszerowane pstrągiem
Wydrążyć ziemniaki wymieszanym i doprawionym farszem
Ziemniaki faszerowane pstrągiem
Ułożyć ziemniaki w garnku razem z kawałkami wydrążonych-zalać wywarem i dusic 30 minut