Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane szpinakiem i fetą
Ziemniaki dokładnie szoruję, wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaję łyżkę soli i gotuję w mundurkach pod przykryciem. Ugotowane ziemniaki wyjmuję, studzę, po czym nacinam nożem tworząc kieszonki. Szpinak rozmrażam. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. W rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek i cebulę, podsmażam na rumiano. Dodaję rozmrożony szpinak i całość chwilę duszę. Doprawiam do smaku przyprawami. Na koniec do szpinaku dodaję pokruszony ser feta i mieszam. W wersji dla mięsożernych można dorzucić do nadzienia trochę podsmażonej kiełbaski czy szynki. Nacięcia w ziemniakach napełniam farszem szpinakowo-serowym i układam na papierze na blasze. Ziemniaki spryskuję oliwą w sprayu. Wstawiam do nagrzanego do 180*C pieca i zapiekam ok. 20 minut.